Rijtest Opel Corsa-e: the comeback kid

Met de eerste elektrische Corsa is Opel bezig met een hevige vernieuwingsdrift onder de vleugels van Stellantis. De Opel Corsa F is gebaseerd op de Peugeot 208, maar heet in elektrische vorm de Opel Corsa-e. Hoe zit dat? Wij leggen het uit.

SterktesZwaktes
+ lekker vlot– wat onhandig geplaatste knoppen en hendels
+ luxe die je niet verwacht– geen one pedal drive in B-stand
+ looks (GS-Line: zwart dak en rode strepen interieur)– geen frunk

Wat is de Opel Corsa-e?

De nieuwste generatie van de Opel Corsa is in samenwerking met het toenmalige PSA ontwikkeld. De vorige eigenaar van het merk, General Motors, was in 2017 al bezig met de ontwikkeling van de Corsa van de F-generatie. Deze is er echter nooit gekomen, omdat PSA het merk overnam en op een ander platform opnieuw is begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe Corsa. Vervolgens ging PSA op in Stellantis en dus is de elektrische Corsa F onder de naam Corsa-e op de markt gebracht. Duidelijk? Voor ons ook niet…

Wat wel duidelijk is, is de grote rol die de Corsa-e speelt voor Opel. De nieuwe Corsa moet namelijk weer veel Nederlandse autokopers over de streep gaan trekken. Sinds 1983 zijn er bijna elk jaar meer dan 10.000 Corsa’s verkocht in Nederland, tot 2012. Daarna volgde een daling, maar tot ieders verbazing zijn de verkoopcijfers in het coronajaar 2020 weer omhooggegaan. Er zijn in 2020 bijna 2,5 keer zoveel Corsa’s verkocht als in 2019. Dat is dus een goed teken voor de nieuwe Corsa, die net iets goedkoper is dan zijn Franse tweelingbroer. De WLTP-actieradius van 330 km is iets kleiner dan bijvoorbeeld die van de als EV ontwikkelde Volkswagen ID.3, maar het scheelt niet veel. Bovendien is de bagageruimte van 267 liter even groot als bij de benzinevariant van de Corsa. Het is dus een goed platform.

ik zie dubbel
genoeg ruimte voor de laadkabel. Hij heeft namelijk geen frunk

Hoe rijdt hij?

Simpel en herkenbaar. Deze Corsa-e excelleert niet in een messcherp weggedrag of in luchtkussenachtig comfort. Hij scoort ook nergens onvoldoendes, waar tegenover staat dat hij ook nergens cum laude op afstudeert. Zijn weggedrag is afgestemd op de gemiddelde Nederlander. Een massa product die bij velen in de smaak zal vallen. Doe namelijk maar gewoon is het Nederlandse credo.

Regeneren kan de Corsa-e ook, maar tot op een beperkt niveau. Je zet eerst de automaatpook in D en daarna trek je er nog een keer aan en staat hij in B. Hij remt iets dan iets meer af, maar stevig regenereren is het niet. Verwacht geen high-end technologie qua rijgedrag en je krijgt wat je verwacht. Gewoon een makkelijk en soepel rijdende elektrische auto, die je trouwens makkelijk aan (bij wijze van spreke) je schoonmoeder mee kunt geven. Zo easy to drive is deze Opel EV.

Opel Lease Aanbod

Hoe laadt hij?

In basis is de Corsa-e leverbaar met een 1-fase omvormer. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn met de 50 kWh accu, maar als je wel eens op een dag 150 a 200 km rijdt, dan heb je meer behoefte aan een 3-fasen omvormer. Je kunt met een 3-fasen omvormer namelijk met 11 kW laden in plaats van 3,7 kW. De DC laadsnelheid is 100 kW. In de praktijk hebben we dit weinig hoeven testen, omdat de praktische actieradius op ongeveer 300 km ligt.

Sterke punten

De topsnelheid mag dan slechts 150 km/u zijn, de basisuitvoering van de Corsa-e accelereert wel van 0 naar 100 km/h in 8,1 seconden. Tien jaar geleden moest je daar een GSI met 1,6 liter turbomotor voor kopen. Tegenwoordig zit er nog ook een stuk meer op zoals keyless entry, climate control, stuurwielverwarming en lane assist. Dat laatstgenoemde systeem kan gelukkig ook worden uitgezet. En beter nog, dan blijft het ook uit bij het opnieuw starten van de auto.

Binnenin zien we een paar leuke rode details op de stoelen en op het dashboard. Er is wellicht iets te veel hard plastic gebruikt voor het binnenste van de Opel, maar de uitstraling is nog steeds goed. Net als de bediening van het multimediasysteem. Het scherm is wellicht iets aan de compacte kant, maar de bediening ervan is erg prettig. Er bevinden zich onder het scherm namelijk 6 fysieke knoppen die een snelkoppeling vormen in het menu.

met je bips op de streep aub

Zwakke punten

Het interieur is echter niet perfect. Zo zijn de knoppen voor de climate control te ver weg geplaatst om een prettige bediening mogelijk te maken. Ook de hendels achter het stuur hebben een vreemde positie, ze zijn te hoog geplaatst. Het is bovendien lastig om een juiste zitpositie te vinden, ondanks het in lengterichting verstelbaar stuur.

De Corsa-E heeft diverse rijstanden, Sport, Normal en Eco. Ook kun je overschakelen van de Drive-modus (D) naar de stand B, voor regeneratief remmen in alle rijmodi. Maar waar het omschakelen van D naar B direct plaatsvindt, duurt het wisselen van de rijmodus een stuk langer. Het is een beetje het verschil tussen aanschoppen van de dynamo op een oude fiets en het zeggen van “Hey Google… lampen aan!”

draadloos opladen van je Samung (nog) niet voor je Corsa-e

Conclusie rijtest Opel Corsa-e

Opel heeft met de Corsa-E een uitstekend aanbod in huis. Dat de binnenruimte niet kleiner is geworden ondanks de toevoeging van het accupakket, laat zien dat er bij de ontwikkeling van het platform goed is gekeken naar de huidige wensen van de klant. De styling mag dan wellicht iets conservatiever zijn dan die van de Peugeot 208, daar staat tegenover dat prijs ook lager is. Combineer dat met een traditioneler stuur en interieur dan in de 208 en we kunnen stellen dat de Opel in het nuchtere Nederland wellicht toch over de beste papieren beschikt.

Het bericht Rijtest Opel Corsa-e: the comeback kid + video verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Mobiele versie afsluiten