Dit kun je doen tegen een verkeershufter

Ongetwijfeld heb je je voor het nieuwe jaar voorgenomen wat vriendelijker te zijn in het verkeer. Helaas is de weg nog steeds bevolkt met mensen zonder zulke goede voornemens. Was er maar een manier om die aso’s aan te pakken! We hebben goed nieuws: die is er. In dit artikel noemen we wat je wel en niet moet doen tegen een verkeershufter.

1. Speel geen eigen rechter

Ooit heb ik mijn auto wel eens per ongeluk expres tegen een dure Mercedes aangereden, die zich op het laatste moment in een rij wachtende auto’s wilde proppen. Tsja, meneer, ik kon echt niet meer op tijd remmen! De Mercedes had een deukje, en ik hoopte dat die aso voortaan netjes achteraan zou aansluiten.

Ik heb geen spijt van mijn actie toen, maar ik moet het toch afraden: ga niet zelf de strijd aan. In mijn geval reed ik een barrel waarbij een extra kras op de bumper niks uitmaakte. Hoe asociaal de ander ook rijdt, bij een confrontatie is het de kans op schade of letsel niet waard. Misschien krijg jij uiteindelijk wel de schuld, of trekt de ander een mes. Of blijkt die verkeershufter met spoed op weg naar het ziekenhuis.

Hoe aanlokkelijk ook, ga niet de confrontatie aan met een verkeershufter. Je mag toeteren, je mag hem aanspreken bij het eerstvolgende verkeerslicht (want dan staat hij toch voor je), maar gebruik niet je eigen auto om de verkeershufter een lesje te leren.

2. Zet het niet op social media

Wat je ook niet moet doen, is beelden van het rijgedrag van de verkeershufter op internet zetten. Dan kan de wereld zien wat voor aso het is! Het liefst ergens anoniem, zodat de verkeershufter niet kan achterhalen wie jij bent. En dan hopen dat zijn buren, zijn baas en zijn moeder hem herkent en hem aanspreekt op zijn rijgedrag.

Het klinkt als een goed idee. Maar helaas: het mag niet.

Helaas, ik mag het kenteken niet laten zien. Hoe asociaal hij ook rijdt.

Kentekens vallen namelijk onder de noemer ‘persoonlijke gegevens’. Want ook al zijn de gegevens niet openbaar, aan de hand van het kenteken kun je gegevens van de eigenaar te weten komen. Kentekens vallen daarom onder de AVG (Algemene Verordening Persoonsgegevens).

Dit betekent dat jij in overtreding bent als jij op social media het kenteken van de verkeershufter in beeld brengt. De eigenaar van de auto kan naar de politie stappen en dan ben jij ineens het haasje, in plaats van de aso. Als je iets op internet zet, zorg dan dat het kenteken onherkenbaar is.

Voordelige Elektrische Private Lease Auto’s

Het Elektrische Private Lease Aanbod groeit gestaag. De meeste volledig nieuwe auto’s hebben een elektrische aandrijving. En ook van bestaande modellen zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa komen er elektrische uitvoeringen beschikbaar. Op Leaseauto.nl is altijd het grootste Private Lease Aanbod te vinden.

3. Doe aangifte (als het serieus genoeg is)

Heb je iemand iets zien doen dat echt niet door de beugel kan, doe dan aangifte bij de politie. Je moet dan wel bewijs hebben, bijvoorbeeld een filmpje van een dashcam. Je hoeft niet per se slachtoffer te zijn om aangifte te doen.

Soms leidt asociaal rijgedrag tot serieuze ongelukken

Met duidelijk bewijs en jouw aangifte kan de politie optreden. Zo kan jouw aangifte de basis vormen van een proces-verbaal. Echter, weet wel wat je doet. Het doen van een valse aangifte is strafbaar, dus storm niet kokend van woede het politiebureau binnen. Ook kost het doen van aangifte serieus tijd. De vraag is dus: is dat het allemaal waard?

4. Stuur z’n baas een e-mail

Verkeershufters hebben hem niet helemaal op een rijtje in de bovenkamer. Het gebeurt dus wel eens dat een aso zich door het verkeer beweegt, terwijl zijn bedrijfsnaam op de auto staat. Tsja, dan is het een kleine moeite om zijn baas te laten weten wat voor toeren zijn medewerker uithaalt. Noteer het kenteken, tijdstip en beschrijf de acties van de verkeershufter, en stuur een beleefd mailtje naar zijn bedrijf.

Let wel: houd het netjes! Ga niet helemaal los in de e-mail, anders gaat jouw geloofwaardigheid eraan. En bovendien: misschien arriveert je mailtje direct bij de verkeershufter in z’n mailbox. Maar je mailtje kan ook aanleiding zijn voor een gesprek van de leidinggevende over het imago van het bedrijf.

5. Maak een melding bij de politie

Onze beste tip hebben we tot het laatste bewaard. Er is namelijk een simpele maar effectieve manier om af te rekenen van die verkeershufter. Namelijk: maak melding bij de politie.

De politie is je beste vriend tegen verkeershufters

Een melding maken is iets anders dan het doen van aangifte. De politie neemt niet direct actie na een melding. Het wordt alleen geregistreerd. Maar die registraties kunnen wel een belangrijke rol gaan spelen. De kans is namelijk groot dat die verkeershufter vaker zo asociaal rijdt.

Als de politie iemand aanhoudt, of assisteert bij een ongeval, dan wordt altijd het kenteken gecontroleerd. De agenten zien dan de meldingen die gedaan zijn over dat kenteken. Als blijkt dat er meerdere meldingen in het systeem staan over die auto, dan heeft dit gevolgen voor wat de politie doet. Zo kan een bekeuring hoger uitvallen dankzij meldingen in het systeem.

Dit is het beste dat je kunt doen. Zie je een verkeershufter en wil je actie ondernemen? Bel de politie via 0900-8844 en meld het. Noem het kenteken, het type auto en de asociale acties en vraag of ze er een melding van willen maken. Des te meer mensen dat doen, des te effectiever het wordt. Uiteindelijk krijgt die verkeershufter zijn verdiende loon.

Credits top photo: jon collier

Het bericht Dit kun je doen tegen een verkeershufter verscheen eerst op www.dagelijksauto.nl

Mobiele versie afsluiten