Rijtest Nissan Qashqai: Compleet anders dan zijn voorgangers

Daar is die dan: de derde generatie Nissan Qashqai. Een compleet andere auto dan zijn voorgangers. Ook bij Nissan zijn ze bezig met het toepassen van nieuwe technologie om de efficiëntie en het gebruiksgemak te verbeteren. Of dat gelukt is kun je lezen in de rijtest van de nieuwe Qashqai.

Wat is de Nissan Qashqai?

De Nissan Qashqai is een SUV voor mensen die een auto voornamelijk kopen voor het praktische gedeelte en niet houden van al te veel poespas in hun auto. Dat betekent overigens niet dat de Qashqai een matige standaard uitrusting heeft. Er zit van alles op en aan om het gemak te dienen en uitgerust op je bestemming aan te komen.

De derde generatie is verkrijgbaar met drie verschillende aandrijflijnen: de benzine variant, een hybride uitvoering en de e-power aandrijflijn. De test auto beschikt over de laatst genoemde, hierover later meer. Bij de voorgaande generaties ging het uitsluitend om benzine- en dieselmotoren. De Qashqai werd voor het eerst geïntroduceerd in 2007.

De Qashqai staat bekend als ruime auto. De 504L kofferbakruimte is genoeg om een weekend weg te gaan, of de kinderwagen mee te nemen. Mocht dat niet nodig zijn, is er altijd nog de Nissan Juke.

Nissan Private Lease

Het Japanse Nissan is al jaren populair in Nederland met onderscheidende modellen. Ook Nissan private lease groeit wordt steeds populairder.

De compacte Nissan Micra is de kleinste. Hoge modellen als de Nissan Juke, Nissan Qashqai en Nissan X-trail worden steeds populairder. De elektrische Nissan Leaf en Ariya zijn voorlopers in het elektrisch rijden.

Hoe rijdt hij?

De test auto is voorzien van de e-power aandrijflijn. De wielen worden volledig elektrisch aangedreven, maar toch moet je benzine tanken. Hoe dan? De elektromotor wordt voorzien van energie uit de accu. Deze accu wordt bijgeladen door een benzinemotor, die fungeert als generator. De 2,1 kWh accu wordt dus eigenlijk gebruikt als buffer. De accu wordt opgeladen door regeneratief remmen, of de benzinemotor laadt de accu bij. Bijladen via een stekker is niet mogelijk in deze versie van de Qashqai, dus je hoeft nooit te wachten bij een (snel)laadstation.

Het interieur van de Qashqai ziet er chique uit. Alle functies zijn goed te vinden en hebben een logische plek als het gaat om de bediening. Dit geeft rust en zorgt voor weinig afleiding tijdens het rijden. De afwerking van het interieur is goed, ondanks dat de gebruikte materialen niet overal even luxe aanvoelen.

Sterke punten

De rijbeleving in de Qashqai is heel solide. Dit wil zeggen dat het een comfortabele reisauto is, waarmee je uitgerust op je bestemming aankomt. Dit komt deels door de rijhulpsystemen en dan met name de Lane Assist en de Adaptive Cruisecontrol. De Lane Assist stuurt subtiel bij en is zeker niet storend. Bij andere merken wil de Lane Assist wel eens resulteren in het continu van links naar rechts bewegen tussen een rijstrook. De Qashqai heeft hier gelukkig geen last van en assisteert ook in bochten door mee te sturen en weet de auto op natuurlijke wijze tussen de lijnen te houden. De Adaptive Cruisecontrol werkt inventief en is eenvoudig in te stellen op het stuurwiel. Hierop is ook de gewenste afstand tot de voorligger instelbaar. Dit is allemaal duidelijk zichtbaar in het head up display.

De 360 graden camera helpt goed bij het inparkeren. Het beeld is helder en duidelijk, zowel overdag als in het donker. Door het volledige zicht is het eenvoudig inparkeren in krappe parkeerplekken.

Het verbruik is een groot pluspunt voor de Qashqai. WLTP zou het verbruik 5.3 liter op 100 km moeten zijn. In de praktijk kwam dit echter uit op 5.7 liter per 100 km, terwijl er niet bewust op is gelet. Mocht je hier je best op doen en functies als one-pedal driving gebruiken moet het nog zuiniger kunnen

Qua design maakt de Qashqai sprongen vooruit. Design blijft altijd een smaakgevoelige kwestie, maar we kunnen wel stellen dat Nissan goed met de tijd meegaat. De opvallende vouwlijn aan de zijkant onderbreekt de lange koets, waardoor het geheel een sportiever uiterlijk krijgt. De nieuwe design koplampen en achterlichten zijn qua vorm en afmetingen goed gekozen. De testauto is geleverd in de kleur two-tone Ceramic grey met zwart dak. Grijs is normaal gesproken niet opvallend, maar wel in deze combinatie. Door de 19 inch lichtmetalen velgen oogt de Qashqai groter dan hij in werkelijkheid al is. De oubolligheid die een Qashqai bij sommigen oproept is hiermee definitief verdwenen.

Zwakke punten

De zitpositie laat iets te wensen over. Het zitgedeelte is niet lang genoeg naar mijn inziens. Het is wel in hoogte instelbaar, maar niet in de lengte. Daarnaast staat het touchscreen te ver bij de bestuurder vandaan. Je moet redelijk ver uit je zithouding komen om het te bedienen. Misschien is een bedieningsknop op het middenconsole toch zo’n gek idee niet, dat voorkomt meteen vingerafdrukken op het touchscreen. Maar dit berust natuurlijk allemaal op persoonlijke voorkeur.

De geluidsisolatie is niet afdoende om het windgeruis genoeg te onderdrukken. Wanneer de benzinemotor bijschakelt om de accu op te laden ontstaat er een bromtoon. Dit is goed hoorbaar als bestuurder en wordt ervaren als een vrij vervelend geluid tijdens het rijden.

Op papier is het maximale trekgewicht 750 kg. Dit maakt de Qashqai niet geschikt om met een sleurhut richting het zuiden te trekken. De Mazda CX5 daarentegen kan een caravan meenemen van maximaal 2000 kg. Dit is een gemiste kans voor de Qashqai, vooral omdat de rest van de auto zich hier uitstekend voor leent. Je hebt namelijk een ruime auto met veel (elektrisch) koppel.

Uitrusting

Als testauto hebben we de Tekna e-power variant. Deze is uitgerust met een 1.5 liter benzinemotor met 158 pk die fungeert als generator. Hiermee wordt de buffer accu opgeladen als dat nodig is. De aandrijving is elektrisch, vandaar de naam e-power.

Onze testauto is voorzien van het Coldpack. De naam is iets misleidend, hotpack had logischer geweest. In dit pakket zit namelijk een verwarmbaar stuurwiel, stoelverwarming en voorruitverwarming. Het Designpack is ook aanwezig en voegt een panorama dak (met elektrisch bedienbare zonwering) en een zilveren dakrails toe aan het geheel.

De testauto met alle eerder beschreven pakketten is beschikbaar vanaf 50.290. De instapversie, een mild hybrid, is beschikbaar vanaf 43.940. Dit is duurder dan het instapmodel van de Mazda CX5 2.0 SkyActiv. Deze staat te boek voor 38.190, maar is ook een stuk minder zuinig met minimaal 6.5 liter op 100 km WLTP.

Conclusie rijtest Nissan Qashqai

Mocht je op vakantie willen met de caravan, moet je de Qashqai links laten liggen. Verder is de Nissan Qashqai een prettige reisgenoot met alle benodigde functies. De efficiënte e-power aandrijflijn maakt de auto bijzonder, er zijn niet veel merken die deze technologie toepassen. Zowel het verbruik als de ruimte in de auto zijn zeer goed bevallen. Voor een gezin met kinderen is er ruimte genoeg. Dit geldt natuurlijk ook voor degene die gewend zijn groter te rijden, ondanks dat de kinderen het huis uit zijn. Qua rijgedrag valt niks speciaals te zeggen over de Qashqai, het is gewoon goed! Niet bijzonder, maar wel prettig. Precies zoals je mag verwachten van een SUV van dit formaat!

Private Lease met zekerheid via Leaseauto.nl

Private Lease is makkelijk als het allemaal geregeld is. Alleen het vergelijken en maken van een goede keuze uit alle Privé Lease aanbiedingen is lastig. U moet weten waar u op moet letten. Daar helpen wij u graag mee. Met een eerlijke Private Lease vergelijker, uitleg en, als dat nodig is, persoonlijk advies door onze experts. Zo krijgt u meer inzicht om de beste keuze voor u te maken.

Op Leaseauto.nl kunt u eenvoudig privé lease aanbiedingen van gerenommeerde aanbieders vergelijken en aanpassen aan uw wensen. Selecteer de uitvoering, kleur, de contractduur en het aantal kilometers per jaar. Zie daarna welke aanbieding het goedkoopste is en de beste voorwaarden heeft.

Altijd uitleg van kleine lettertjes en “beste deal” check

Nadat u een vrijblijvende offerte aanvraagt neemt een Privé lease adviseur contact op. Allereerst voor de “beste deal check”. Samen wordt gekeken of de aangevraagde auto in uw situatie de beste aanbieding is. Maar ook om de kleine lettertjes van de overeenkomst toe te lichten. Hiermee voorkomen wij dat u voor onverwachte kosten en onaangename verrassingen komt te staan. Wij helpen kosteloos bij het maken van de beste keuze voor u.

Bescherming tegen te hoge financiële lasten

De volgende stap is altijd de financiële draagkrachttoetsing. Deze toetsing gebeurt om te voorkomen dat mensen een te grote langlopende financiële verplichting aangaan. De draagkrachttoets is onderdeel van de acceptatie procedure bij alle leasemaatschappijen.

Eenvoud en gemak

Persoonlijk advies
Hulp bij auto kiezen
Beste aanbod bij elkaar

Eerlijk vergelijken

100% onafhankelijk
Prijs en voorwaarden
Beste Deal Check

Bestel met zekerheid

Offerte op maat
Kleine lettertjes uitgelicht
14 dagen bedenktijd

Werkwijze van Leaseauto.nl

Private Lease Auto bestellen via Leaseauto.nl

Kies een auto en de gewenste uitvoering en kleur

Selecteer de looptijd en het aantal kilometers per jaar

Vergelijk de prijs en voorwaarden van de aanbieders

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Persoonlijke uitleg over de kleine lettertjes en beste deal check door een adviseur

Bestel de auto via Leaseauto.nl

Financiële toetsing en acceptatie

Overeenkomst tekenen

Levertijd

Start met rijden



Dit is hoe wij doorgaans werken. U mag natuurlijk altijd contact opnemen voor gratis vrijblijvend advies.
Mobiele versie afsluiten