EDR draagkracht toetsing bij Private Lease

EDR toetsing | Uitleg van Leaseauto.nl

EDR draagkracht toets private lease

EDR financiële draagkracht toetsing

EDR Credit Services voert voor meerdere leasemaatschappijen de EDR draagkracht toetsing uit. Dit is een financiële toetsing en acceptatie om risico’s op betalingsproblemen te beperken. EDR Credit Services hanteert daarbij draagkracht normen. Er zijn ook leasemaatschappijen die de draagkrachttoets zelf uitvoeren.

Waarom wordt er een Draagkrachtnorm toegepast?

Het is natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat u in financiële moeilijkheden komt. Daarom beoordeelt de leasemaatschappij of het verstandig is om het leasecontract aan te gaan. De leasemaatschappij gebruikt hiervoor een draagkrachtnorm (ook wel ‘leennorm’ genoemd). De draagkrachtnorm geeft aan welk bedrag u over moet houden voor uw levensonderhoud nadat u alle vaste lasten heeft betaald.

Om uw draagkracht goed vast te kunnen stellen vraagt de leasemaatschappij diverse financiële gegevens van u op. Zo is het gebruikelijk om uw vaste inkomen aan te tonen (bijvoorbeeld met een salarisstrook) en inzicht te geven in andere vaste lasten zoals uw woonlasten. Net als bij de aanvraag van een hypotheek zijn er zoveel mogelijk gegevens nodig om een verstandige beslissing te kunnen nemen.

Draagkrachtnorm

De draagkrachtnorm is het bedrag dat u na aftrek van vaste lasten, te allen tijde voor levensonderhoud beschikbaar moet hebben. De draagkrachtnorm bestaat uit de basisnorm plus 15% van: het netto inkomen minus de basishuur, minus de basisnorm.

De leasemaatschappij mag ook bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) gegevens opvragen. De draagkrachtnormen worden jaarlijks overlegd door de Stichting Keurmerk Private Lease en zijn qua inhoud gelijk aan de leennormen voor Consumptief Krediet. De draagkrachtnormen zijn gebaseerd op de minimum voorbeeldbegrotingen, zoals die elk jaar worden vastgesteld door het NIBUD.

Private Lease Top 20

Voor de financiële check wordt u gevraagd verschillende documenten in te leveren. Afhankelijk van uw situatie vraagt de leasemaatschappij:

Daarnaast wordt bijvoorbeeld gevraagd naar:

Als de financiële check akkoord is, kunt u het leasecontract afsluiten.

Meer weten over de aanvraag en acceptatie?

Private Lease op Leaseauto.nl

Bent u op zoek naar een Private Lease Auto? Op Leaseauto.nl vindt u op één plek de meeste Private Lease Aanbiedingen. Als onafhankelijke Private Lease Specialist kunnen wij helpen bij het vinden van de Leaseauto die het beste bij u past.

Mobiele versie afsluiten