Mild Hybrid (MHEV)

mhev
mild hybrid mhev

Mild Hybrid

Een Mild Hybrid (MHEV) is een auto die altijd rijdt op de brandstofmotor. Hij kan geen meter volledig elektrisch rijden. De elektromotor ondersteunt de brandstofmotor bij het accelereren of bij het oprijden van hellingen.

MHEV

MHEV is de afkorting voor Mild Hybrid Electric Vehicle. Mild omdat het om versimpelde hybride-techniek gaat die een bescheiden rol speelt bij de aandrijving. Een MHEV heeft een kleine elektromotor en een compacte accu. Bij het remmen ontstaat rem-energie. De mild hybride gebruikt deze energie en slaat het op in de accu. Die energie wordt later weer gebruikt voor het aandrijven van de auto.

Hoe werkt een Mild Hybrid?

De startmotor wordt vervangen door een elektromotor die verbonden is aan een batterij. Deze elektromotor kan de verbrandingsmotor starten en de brandstofmotor ondersteunen de aandrijving wanneer dit nodig is. De accu wordt geladen door een dynamo die energie in elektriciteit kan omzetten.

Als je afremt wordt een deel van de energie teruggewonnen als elektriciteit. Deze kan gebruikt worden om de auto sneller te laten accelereren. Hiermee wordt brandstof bespaard.

Voordelen Mild Hybrids

De techniek van een MHEV werkt automatisch. Dit betekent dat je er tijdens het rijden niets van merkt. Ongemerkt rijd je wel zuiniger en heb je meer vermogen beschikbaar bij het optrekken. Doordat je zuiniger rijdt stoot de auto ook minder CO2 uit, wat weer goed is voor het milieu.

De techniek is relatief eenvoudig, compact en voordelig. Hierdoor is het uiterst geschikt om te gebruiken in kleine modellen, zoals een Fiat 500, Ford Fiesta, Ford Focus en Suzuki Swift. Deze auto’s hebben vaak ‘Hybrid’ in de naam, terwijl het Mild Hybrid’s zijn die geen meter volledig elektrisch kunnen rijden.

Vragen over Mild Hybrid

Welke soorten Hybride auto’s zijn er?

Alle hybrid auto’s worden aangedreven door een combinatie van een verbrandingsmotor en één of meerdere elektromotoren. Naast de Mild Hybrid zijn er ook Hybrid (HEV) en Plug-in Hybrid (PHEV) auto’s. Deze kunnen ook een beperkte afstand volledig elektrisch rijden. De actieradius is niet zo groot als van volledig elektrische auto’s (EV’s), maar vaak wel groot genoeg voor de veel voorkomende ritjes in de stad.

Hoe zuinig is een MHEV?

Een MHEV gebruikt gemiddeld 10% minder brandstofverbruik. De besparing van een Mild Hybrid is hiermee zo niet zo groot als bij de duurdere HEV of PHEV uitvoeringen.

Kan een Mild Hybrid volledig elektrisch rijden?

Een Mild Hybrid kan zijn elektromotor(en) alleen gebruiken om de verbrandingsmotor tijdens het rijden te ondersteunen. De elektromotor kan de auto dus niet zelfstandig aandrijven. 

Zijn MHEV auto’s goed voor het milieu?

Het Hybridesystemen van de MHEV helpt om het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2 te verlagen. Er wordt stroom opgewekt wanneer de auto afremt. Die teruggewonnen energie wordt opgeslagen in de accu en wordt gebruikt wanneer het nodig is dat de elektromotor de verbrandingsmotor een handje helpt. 

Hoe rijdt een Mild Hybrid?

De energie die in de batterij is opgeslagen, geeft een extra boost tijdens het accelereren. Dit heeft een gunstig effect op de dynamische rijeigenschappen, terwijl de motor minder wordt belast (wat weer positief is voor de levensduur van de aandrijflijn).

Het is niet volstrekt waar dat een Mild Hybrid de manier waarop u rijdt niet verandert. Want deze auto’s zijn responsiever, energiezuiniger en comfortabeler in stadsverkeer. Maar je hoeft zich geen zorgen te maken over bereik of opladen. Gewoon tanken zoals u gewend bent.

Is een MHEV duurder?

Omdat de techniek betaalbaar te produceren is, verschilt de aanschafprijs of het leasetarief van een auto met milde hybride techniek nauwelijks van die van een gewone brandstofauto. De uiteindelijke bezuiniging van het brandstofverbruik hangt af van de rijstijl. Een besparing van circa 0,5-1 liter per 100 kilometer is haalbaar.

Een HEV of PHEV-hybride is nog zuiniger, maar in de aanschaf een stuk duurder.

Elektrische Auto

Private lease van een elektrische auto is nog populairder dan het privé leasen van een benzineauto. Bij Elektrische Auto Private Lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe elektrische auto. Bijna alle kosten zijn inclusief. Alleen de kosten voor het opladen van de auto betaal jezelf.

Wat Private Lease Elektrische Auto extra aantrekkelijk maakt is dat de aanschafprijs van de elektrische auto hoger ligt dan van een benzine auto. Dit maakt de drempel om zelf een elektrische auto te kopen hoog. Bij de privé lease van een elektrische auto wordt de auto gekocht door de leasemaatschappij. Zij betalen het hoge aanschaf bedrag en nemen het risico van de hogere afschrijving.

Doordat elektrische auto’s pas recentelijk in populariteit toenemen worden er nog niet veel elektrische private lease occasion’s aangeboden. Het vinden van een voordelige tweedehands is daardoor lastig.

Bij het kiezen van een elektrische auto moet je wel op een aantal specifieke dingen letten. In de Private Lease Vergelijker van Leaseauto.nl is hier rekening mee gehouden. Zo is wordt bij alle elektrische auto’s de actieradius, accucapaciteit en laadtijd weergegeven.

De accu die voor het grootste deel de actieradius bepaalt is verantwoordelijk voor een groot deel van de meerprijs van de elektrische auto en daardoor ook voor de leaseprijs. Sommige modellen zoals de Tesla Model 3 worden aangeboden in uitvoering met een kleinere en een uitvoering met een grotere accu.Let hierop bij het vergelijken van de auto’s.

Mobiele versie afsluiten