Elektrische Auto: Hoe veilig zijn ze?

Hoe presteren elektrische voertuigen in vergelijking met brandstofauto’s op het gebied van veiligheid? Kan een accu zomaar ontbranden? Is het opladen van elektrische auto’s veilig?

Private Lease op Leaseauto.nl

Bent u op zoek naar een Private Lease Auto? Op Leaseauto.nl vindt u op één plek de meeste Private Lease Aanbiedingen. Als onafhankelijke Private Lease Specialist kunnen wij helpen bij het vinden van de Leaseauto die het beste bij u past.

Hoe meet je de veiligheid van een elektrische auto?

De veiligheid van elektrische auto’s bij ongevallen is de afgelopen jaren een veelbesproken onderwerp. Krantenkoppen meldden spontaan ontbrandende batterijen en verhoogde risico’s tijdens het opladen in parkeergarages. Maar is dat echt zo? Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te kijken naar de Europese standaard voor voertuigveiligheid. Deze veiligheid wordt getest aan de hand van crashtests. Elke geteste auto wordt beoordeeld aan de hand van sterren, waarbij vijf sterren de hoogste score is. In Europa worden auto’s getest door het Euro NCAP (New Car Assessment Programme).

In realistische scenario’s worden diverse tests met variabele snelheden uitgevoerd om zo realistisch mogelijke omstandigheden na te bootsen en de veiligheid van elke auto goed te kunnen beoordelen. Het aantal sterren geeft aan hoe veilig de auto is. Kortom: meer sterren betekent betere veiligheid. Een analyse van de beoordelingen van hedendaagse elektrische auto’s toont aan dat ze vrijwel allemaal de hoogste score hebben behaald van Euro NCAP. Modellen zoals de Renault Zoe, Nissan Leaf, Tesla Model 3 en Audi e-tron hebben allemaal vijf sterren gekregen. Dit betekent dat deze auto’s bij ongevallen net zo veilig zijn als conventionele benzine- of dieselauto’s. Een andere methode om de brandveiligheid van batterijen te testen is de spijkerpenetratietest. Hierbij wordt een krachtige ijzeren pen in een batterij gestoken om te bepalen of de batterij vlam vat. Deze test simuleert als het ware een botsing. Volgens het Chinese BYD slaagt hun “blade-batterij” het beste van alle elektrische merken voor deze test.

Voordelige Elektrische Private Lease Auto’s

Het Elektrische Private Lease Aanbod groeit gestaag. De meeste volledig nieuwe auto’s hebben een elektrische aandrijving. En ook van bestaande modellen zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa komen er elektrische uitvoeringen beschikbaar. Op Leaseauto.nl is altijd het grootste Private Lease Aanbod te vinden.

Kan een batterij zomaar ontbranden?

Elektrische auto’s hebben een andere opbouw dan conventionele brandstofauto’s. Autofabrikanten investeren veel tijd en geld in de ontwikkeling van veilige batterijpakketten. Als het batterijpakket echter beschadigd raakt bij een aanrijding, wordt het complexer voor bergingsbedrijven om met een elektrische auto om te gaan dan met een gewone auto. Zoals blijkt uit het recente nieuws, kan het gevaar ook vanuit een andere hoek komen. Lithium-ion batterijen in het accupakket van een elektrische auto kunnen in brand vliegen zonder dat er een vonk nodig is. Dit kan gebeuren wanneer de batterij beschadigd raakt en er hitte vrijkomt. Omdat de batterijen gevoelig zijn voor hitte, kan er kortsluiting ontstaan. Als de batterij te heet wordt, kan dit leiden tot ontbranding van een cel. Dit kan op zijn beurt een kettingreactie veroorzaken waarbij alle cellen ontbranden. Deze ontbranding kan zelfs enkele uren tot dagen na het ongeval plaatsvinden. Hoewel branduitbraken bij elektrische auto’s zelden voorkomen, halen ze wel het nieuws. Hierdoor ontstaat het beeld dat elektrische auto’s vaak in brand staan. Gelukkig blijven autofabrikanten zich inspannen om de brandveiligheid verder te verbeteren. Fabrikanten zoals Tesla en Nissan hebben systemen ingebouwd die de batterij uitschakelen wanneer de spanning boven veilige limieten uitkomt. Bovendien moeten batterijen ongevallen bij bepaalde snelheden kunnen doorstaan zonder schade te veroorzaken. In Nederland werken de brandweer en bergingsdiensten steeds vaker met strikte protocollen voor elektrische voertuigen om de veiligheid te waarborgen. Er komen ook steeds meer middelen beschikbaar om een brandende accu te blussen (of af te koelen), zoals bluscontainers.

Hoe zit het met de veiligheid tijdens het opladen?

Ook bij het opladen van een elektrische auto moeten fabrikanten voldoen aan strenge eisen. In Nederland zijn alleen openbare laadpalen toegestaan die het Mode 3-laadsysteem ondersteunen. Bij Mode 3 wordt de laadkabel alleen van stroom voorzien als deze correct is aangesloten op de auto. Daarnaast zijn laadpalen vaak uitgerust met extra veiligheidsmaatregelen zoals overstroombeveiliging en temperatuursensoren. Opladen volgens Mode 3 verloopt via een communicatieprotocol. Als de stekker onverwacht wordt losgekoppeld, stopt het opladen automatisch. Je kunt bijdragen aan de veiligheid tijdens het opladen door gebruik te maken van hoogwaardige laadkabels en laadpalen die voldoen aan Europese normen en keuringseisen. Gebruik de laadkabel altijd op de juiste manier en vermijd het gebruik van verlengstukken.

Elektrische Auto

Private lease van een elektrische auto is nog populairder dan het privé leasen van een benzineauto. Bij Elektrische Auto Private Lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe elektrische auto. Bijna alle kosten zijn inclusief. Alleen de kosten voor het opladen van de auto betaal jezelf.

Wat Private Lease Elektrische Auto extra aantrekkelijk maakt is dat de aanschafprijs van de elektrische auto hoger ligt dan van een benzine auto. Dit maakt de drempel om zelf een elektrische auto te kopen hoog. Bij de privé lease van een elektrische auto wordt de auto gekocht door de leasemaatschappij. Zij betalen het hoge aanschaf bedrag en nemen het risico van de hogere afschrijving.

Doordat elektrische auto’s pas recentelijk in populariteit toenemen worden er nog niet veel elektrische private lease occasion’s aangeboden. Het vinden van een voordelige tweedehands is daardoor lastig.

Bij het kiezen van een elektrische auto moet je wel op een aantal specifieke dingen letten. In de Private Lease Vergelijker van Leaseauto.nl is hier rekening mee gehouden. Zo is wordt bij alle elektrische auto’s de actieradius, accucapaciteit en laadtijd weergegeven.

De accu die voor het grootste deel de actieradius bepaalt is verantwoordelijk voor een groot deel van de meerprijs van de elektrische auto en daardoor ook voor de leaseprijs. Sommige modellen zoals de Tesla Model 3 worden aangeboden in uitvoering met een kleinere en een uitvoering met een grotere accu.Let hierop bij het vergelijken van de auto’s.

Mobiele versie afsluiten