Het Rijbereik in de Winter van Elektrische Auto’s in 2024

levensduur accu elektrische auto

In de winter ervaren elektrische auto’s minder rijbereik in vergelijking met de zomer, een zorg, vooral onder critici van elektrisch rijden.

Maar wat is de waarheid hierachter? Een recent grootschalig Amerikaans onderzoek werpt interessante inzichten op. Momenteel worden het noorden van de Verenigde Staten en Canada geteisterd door extreme kou, wat een extra uitdaging vormt voor eigenaren van elektrische voertuigen. Er zijn talloze verhalen bekend van auto’s die niet konden opladen omdat de laadpalen niet werkten, waardoor de EV’s plotseling nutteloos werden.

In onze Private Lease Vergelijker is het makkelijk om de beste deal te vinden. Naast nieuwe auto’s helpen wij ook bij het vinden van Private Lease Occasions. Ook adviseren wij gratis bij het kiezen van een passende Elektrische Private Lease Auto.

Recurrent Rijbereik Onderzoek

Recurrent, een Amerikaans bedrijf dat helderheid wil scheppen in de kennis over tweedehands elektrische auto’s, heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het rijbereik van EV’s in de winter. Het bedrijf verzamelde en analyseerde gegevens van maar liefst 10.000 elektrische auto’s, wat resulteerde in fascinerende bevindingen. Het onderzoek onthult niet alleen aanzienlijke verschillen in het verlies van rijbereik tussen merken en modellen, maar ook dat niet elke boordcomputer realistische informatie geeft over de beschikbare actieradius.

Elektrische Auto

Private lease van een elektrische auto is nog populairder dan het privé leasen van een benzineauto. Bij Elektrische Auto Private Lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe elektrische auto. Bijna alle kosten zijn inclusief. Alleen de kosten voor het opladen van de auto betaal jezelf.

Wat Private Lease Elektrische Auto extra aantrekkelijk maakt is dat de aanschafprijs van de elektrische auto hoger ligt dan van een benzine auto. Dit maakt de drempel om zelf een elektrische auto te kopen hoog. Bij de privé lease van een elektrische auto wordt de auto gekocht door de leasemaatschappij. Zij betalen het hoge aanschaf bedrag en nemen het risico van de hogere afschrijving.

Doordat elektrische auto’s pas recentelijk in populariteit toenemen worden er nog niet veel elektrische private lease occasion’s aangeboden. Het vinden van een voordelige tweedehands is daardoor lastig.

Bij het kiezen van een elektrische auto moet je wel op een aantal specifieke dingen letten. In de Private Lease Vergelijker van Leaseauto.nl is hier rekening mee gehouden. Zo is wordt bij alle elektrische auto’s de actieradius, accucapaciteit en laadtijd weergegeven.

De accu die voor het grootste deel de actieradius bepaalt is verantwoordelijk voor een groot deel van de meerprijs van de elektrische auto en daardoor ook voor de leaseprijs. Sommige modellen zoals de Tesla Model 3 worden aangeboden in uitvoering met een kleinere en een uitvoering met een grotere accu.Let hierop bij het vergelijken van de auto’s.

Resultaten Rijbereik

Opvallende resultaten uit het onderzoek tonen aan dat de Hyundai Kona EV het grootste rijbereik in de winter behoudt, met ongeveer 340 kilometer. Dit betekent een afname van 34% ten opzichte van het gemeten bereik in de zomer. Tesla presteerde ook goed, met een gemiddelde afname van 24% ten opzichte van het zomerbereik. Aan de andere kant verloor de Volkswagen ID.4 bijna de helft van zijn bereik (46%) in de winter, wat resulteerde in een maximale rijafstand van slechts 200 kilometer.

Het is opmerkelijk dat de meeste EV’s in het onderzoek geen warmtepomp hadden. Moderne elektrische auto’s worden steeds vaker uitgerust met een warmtepomp, wat aanzienlijk bijdraagt aan het behoud van rijbereik in koude omstandigheden. Een voorbeeld hiervan is de Audi e-tron, die slechts 18% van zijn bereik in de winter verloor, dankzij de aanwezigheid van een warmtepomp.

Dit onderzoek benadrukt de aanzienlijke verschillen tussen autofabrikanten, niet alleen in het verlies van rijbereik tussen zomer en winter, maar ook in de betrouwbaarheid van opgegeven rijbereiken. Hyundai schat zijn bereik conservatief in, waardoor de Kona EV in de winter verrassend goed presteert, terwijl de Volkswagen ID.4 zijn opgegeven zomerbereik niet haalt en bovendien extra verliest in de winter.

Het Onderzoek van Recurrent

Ruime Elektrische Auto Private Lease

Mede door sterk verbeterde actieradius is de praktische bruikbaarheid van elektrische auto’s snel verbeterd. Mocht je alsnog te maken krijgen met een lege accu, dan zijn er steeds meer snellaadstations langs de snelweg waar je binnen korte tijd de accu’s tot 80% kunt snelladen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een eigen laadpaal thuis. Voor wie wil Slim Laden is het afgezien van gratis laadplekken de voordeligste manier om de Elektrische Auto Private Lease op te laden.

De opkomst van de ruime Crossover en SUV Modellen is ook terug te zien in het snel groeiende aantal Elektrische Private Lease Aanbiedingen. Ideaal voor gezinnen die wel wat extra ruimte kunnen gebruiken. Deze modellen zijn populair op Leaseauto.nl.

Mobiele versie afsluiten