Wat is een laadpaal nou eigenlijk precies? Welke verschillende soorten zijn er en wat zijn de kosten van een laadpaal thuis?
Laadpaal – Wat is het?
Bij elektrische voertuigen zit de lader in de auto zelf en is de laadpaal in feite het stopcontact. Dit contact levert wisselstroom. Accupacks voor elektrische voertuigen worden echter gevoed door gelijkstroom. De autolader zal de omvorming doen.
Je private lease elektrische auto aansluiten op een thuislaadstation of wallbox is meestal de goedkoopste manier om op te laden. Je betaalt dan het tarief dat is afgesproken met het energiebedrijf. Dit is doorgaans lager dan wat aanbieders van openbare laadstations in rekening brengen. Zeker als je kiest voor slimme energiecontracten met hele lage prijzen in de daluren.
Voordelige Elektrische Private Lease Auto’s
Het Elektrische Private Lease Aanbod groeit gestaag. De meeste volledig nieuwe auto’s hebben een elektrische aandrijving. En ook van bestaande modellen zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa komen er elektrische uitvoeringen beschikbaar. Op Leaseauto.nl is altijd het grootste Private Lease Aanbod te vinden.
Laadpaal – Thuis Opladen
Als je huis een garage of oprit heeft, kunt je een eigen laadstation inrichten. Dit is een doos aan de muur die een laadstation of wandoplader wordt genoemd. Thuis je elektrische auto opladen heeft veel voordelen. Je kan een elektrische auto opladen wanneer dan ook en het is vaak goedkoper dan opladen bij openbare laadpalen. Opladen vanaf een regulier stopcontact heeft nadelen, dus opladen vanaf een laadstation is beter.
Uit veiligheidsoogpunt moeten laadpalen en laadboxen aan strenge eisen voldoen. Het laadstation moet worden geïnstalleerd door een erkend installateur. Dit zorgt ervoor dat het stevig vastzit. Binnen de meterkast zijn de laadpalen in aparte groepen geschakeld. Het heeft ook een eigen zekering. Dit is brandwerend en voorkomt dat de stekker doorbrandt.
Het opladen via het stopcontact is mogelijk, maar heeft zijn nadelen. Dit is alleen mogelijk als bepaalde regels worden gevolgd. Opladen via een stopcontact is (brand)gevaarlijk. Ook duurt opladen via een stopcontact langer dan opladen vanaf een laadstation of wandoplader. Oplaadtijd is meer dan 10 uur.
Laadpaal – Wat kost het?
Je bent zo’n 1.500 tot 3.000 euro kwijt aan het plaatsen van een laadstation thuis. Dit zijn de kosten van een laadstation of wandlader, inclusief installatie en werkzaamheden in de meterkast. Het laadstation dichter bij de meterkast plaatsen kost vaak minder. Laadstations hebben een aparte groep met eigen zekeringen.
De prijzen van laadstations verschillen per capaciteit. Krachtige laadstations laden sneller op, maar zijn ook duurder. Controleer vooraf of je meterkast geschikt is voor laadpalen met een hoog vermogen. Controleer ook goed hoeveel stroom de boordlader van je elektrische auto aankan.
Ruime Elektrische Auto Private Lease
Mede door sterk verbeterde actieradius is de praktische bruikbaarheid van elektrische auto’s snel verbeterd. Mocht je alsnog te maken krijgen met een lege accu, dan zijn er steeds meer snellaadstations langs de snelweg waar je binnen korte tijd de accu’s tot 80% kunt snelladen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een eigen laadpaal thuis. Voor wie wil Slim Laden is het afgezien van gratis laadplekken de voordeligste manier om de Elektrische Auto Private Lease op te laden.
De opkomst van de ruime Crossover en SUV Modellen is ook terug te zien in het snel groeiende aantal Elektrische Private Lease Aanbiedingen. Ideaal voor gezinnen die wel wat extra ruimte kunnen gebruiken. Deze modellen zijn populair op Leaseauto.nl.