Subsidieregeling Elektrische Auto’s Particulieren

Uitleg over de subsidieregeling op de aanschaf en lease van elektrische auto's door particulieren

Subsidieregeling Elektrische Auto’s Particulieren
Subsidieregeling Elektrische Auto’s Particulieren 2

Koopt of leaset u een volledig elektrische personenauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze regeling geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s in de kleinere en compacte middenklasse.

Subsidie op de aanschaf en private lease van elektrische auto’s

Het doel is om meer consumenten te laten kiezen voor elektrische auto’s om de CO2-uitstoot te verlagen. Een hele mooie subsidieregeling die elektrisch rijden voor veel meer Nederlanders mogelijk maakt.

In 2023 is het subsidiebedrag voor een nieuwe auto € 2.950, en voor een gebruikte auto € 2.000.

U kunt vanaf 10 januari 2023, 9:00 uur weer subsidie aanvragen voor uw nieuwe of gebruikte elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die u heeft afgesloten op of na 1 januari 2023.

De SEPP is alleen voor particulieren (natuurlijk persoon die privé een auto koopt of leaset). De regeling loopt van 1 juli 2020 tot en met 31 december 2024. Elk jaar heeft het subsidiebudget een maximum. U kunt deze subsidie één keer krijgen als u voldoet aan de voorwaarden. Onder een personenauto verstaan we een voertuig in de RDW-voertuigcategorie M, met de voertuigclassificatie M1.

Subsidiebudget

Het totale subsidiebudget voor SEPP is verdeeld over de periode 2020 tot en met 2024. Per jaar worden de budgetten voor nieuwe en gebruikte auto’s vastgesteld.

De budgetten voor 2023 zijn:

SEPP in 2023

U kunt vanaf 10 januari 2023 9:00 uur weer SEPP aanvragen voor uw nieuwe elektrische personenauto met een koop- of leaseovereenkomst die u heeft afgesloten op of na 1 januari 2023.

Voorwaarden

Wilt u in aanmerking komen voor subsidie? Dan moet de elektrische personenauto in ieder geval voldoen aan de volgende voorwaarden:

Autolijst SEPP

Op de Autolijst SEPP staan merken, modellen (handelsbenamingen) en typen elektrische personenauto’s waarvan bij ons bekend is dat ze mogelijk in aanmerking komen voor de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. De lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. De autolijst helpt u om snel inzicht te krijgen of de auto mogelijk voldoet aan de voorwaarden.

Bekijk de Autolijst SEPP

De hoogte van de geregistreerde catalogusprijs in het kentekenregister van RDW, bepaalt of de auto valt binnen de bandbreedte van de subsidieregeling. 

Aanvragen

De regeling is open vanaf 10 januari 2023 9:00 uur. U vraagt de subsidie aan nadat u een koop- of leaseovereenkomst heeft gesloten. De auto hoeft nog niet geleverd te zijn of op uw naam geregistreerd te staan. U kunt dan al wel een subsidieaanvraag indienen.

De koop- of leaseovereenkomst van de auto moet zijn afgesloten in het kalenderjaar waarin u ook de subsidie aanvraagt. Voor de SEPP-subsidie 2023 komt u dus alleen in aanmerking als u een koop- of leaseovereenkomst heeft afgesloten op of na 1 januari 2023. De datum waarop u de koop- of leaseovereenkomst sluit is leidend. Ook mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2023 op uw naam staan.

Let op: de subsidieaanvrager is degene op wiens naam de auto komt te staan (bij een koopovereenkomst afgesloten op of na 1 januari 2023)

Voordelige Elektrische Private Lease Auto’s

Het Elektrische Private Lease Aanbod groeit gestaag. De meeste volledig nieuwe auto’s hebben een elektrische aandrijving. En ook van bestaande modellen zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa komen er elektrische uitvoeringen beschikbaar. Op Leaseauto.nl is altijd het grootste Private Lease Aanbod te vinden.

Vragen over de Subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren

De belangrijkste private lease gerelateerde punten uit de voorgestelde subsidieregeling voor elektrische auto’s voor particulieren hebben wij op een rijtje gezet.

Wat is de Subsidieregeling elektrische personenauto’s particulieren?

Een subsidie op het private leasen van kopen van elektrische auto’s door particulieren met als doel de CO2-uitstoot te verlagen. De subsidie bedraagt de eerste twee jaar €4.000 op een nieuwe auto en € 2.000 op een tweedehandsauto.

Wat is het doel van het subsidiëren elektrische auto’s van particulieren?

Het stimuleren van de aanschaf en private lease van volledig elektrische personenauto’s door particulieren, teneinde de emissie van CO2 te verminderen.

Wat wordt gesubsidieerd?

De aanschaf of private lease van een nieuwe of gebruikte elektrische auto

Hoe hoog is de subsidie op de aanschaf of lease van een elektrische auto?

In 2020 en 2021 bedraagt de subsidie:
– € 4.000 voor private lease van een nieuwe elektrische personenauto;
– € 2.000 voor private lease van een gebruikte elektrische personenauto;

In 2022 bedraagt de subsidie:
– € 3.700 voor de private lease van een nieuwe elektrische personenauto;
– € 2.000 voor de private lease van een gebruikte elektrische personenauto.

In 2023 bedraagt de subsidie:€ 3.350 voor de private lease van een nieuwe elektrische personenauto;
– € 2.000 voor de private lease van een gebruikte elektrische personenauto.

In 2024 bedraagt de subsidie:€ 2.950 voor de private lease van een nieuwe elektrische personenauto;
– € 2.000 voor de private lease van een gebruikte elektrische personenauto.
– In 2025 bedraagt de subsidie € 2.550 voor de private lease van een nieuwe elektrische personenauto;

Hoe werkt de subsidie aanvraag voor elektrische auto’s?

Een natuurlijk persoon kan een aanvraag voor subsidie indienen. De aanvraag verloopt via formulier via de website van RVO.nl. De aanvraag kan worden ingediend van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2025

Tot wanneer kan een subsidieaanvraag ingediend worden?

De aanvraag kan ingediend worden tot 60 dagen na de datum van ondertekening van de leaseovereenkomst.

Wat zijn de verplichtingen?

De personenauto moet op naam gesteld worden van de aanvrager en minimaal drie jaar ononderbroken op naam van de aanvrager gesteld blijven.

Wat zijn de voorwaarden van de subsidiregeling?

De private lease vindt plaats op basis van een schriftelijke overeenkomst gesloten met een leasemaatschappij die is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease.
De Algemene voorwaarden van het Keurmerk Private Lease moeten van toepassing zijn op de overeenkomst tot lease.
De cataloguswaarde van de personenauto is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
De elektrische personenauto heeft een actieradius van minimaal 120 km.

Hoe verloopt de betaling van de subsidie op de elektrische auto?

Na vaststelling wordt de subsidie betaald in maandelijkse termijnen van 1/48e deel van het subsidiebedrag. Maandelijks € 83.
De betaling van de subsidie vindt plaats op een bankrekening die op naam staat van de aanvrager

Geldt de elektrische auto subsidie ook voor hybride auto’s?

Nee, de regeling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s.

Elektrische Auto

Private lease van een elektrische auto is nog populairder dan het privé leasen van een benzineauto. Bij Elektrische Auto Private Lease rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe elektrische auto. Bijna alle kosten zijn inclusief. Alleen de kosten voor het opladen van de auto betaal jezelf.

Wat Private Lease Elektrische Auto extra aantrekkelijk maakt is dat de aanschafprijs van de elektrische auto hoger ligt dan van een benzine auto. Dit maakt de drempel om zelf een elektrische auto te kopen hoog. Bij de privé lease van een elektrische auto wordt de auto gekocht door de leasemaatschappij. Zij betalen het hoge aanschaf bedrag en nemen het risico van de hogere afschrijving.

Doordat elektrische auto’s pas recentelijk in populariteit toenemen worden er nog niet veel elektrische private lease occasion’s aangeboden. Het vinden van een voordelige tweedehands is daardoor lastig.

Bij het kiezen van een elektrische auto moet je wel op een aantal specifieke dingen letten. In de Private Lease Vergelijker van Leaseauto.nl is hier rekening mee gehouden. Zo is wordt bij alle elektrische auto’s de actieradius, accucapaciteit en laadtijd weergegeven.

De accu die voor het grootste deel de actieradius bepaalt is verantwoordelijk voor een groot deel van de meerprijs van de elektrische auto en daardoor ook voor de leaseprijs. Sommige modellen zoals de Tesla Model 3 worden aangeboden in uitvoering met een kleinere en een uitvoering met een grotere accu.Let hierop bij het vergelijken van de auto’s.

Ruime Elektrische Auto Private Lease

Mede door sterk verbeterde actieradius is de praktische bruikbaarheid van elektrische auto’s snel verbeterd. Mocht je alsnog te maken krijgen met een lege accu, dan zijn er steeds meer snellaadstations langs de snelweg waar je binnen korte tijd de accu’s tot 80% kunt snelladen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een eigen laadpaal thuis. Voor wie wil Slim Laden is het afgezien van gratis laadplekken de voordeligste manier om de Elektrische Auto Private Lease op te laden.

De opkomst van de ruime Crossover en SUV Modellen is ook terug te zien in het snel groeiende aantal Elektrische Private Lease Aanbiedingen. Ideaal voor gezinnen die wel wat extra ruimte kunnen gebruiken. Deze modellen zijn populair op Leaseauto.nl.

Meer informatie over Elektrisch rijden en Private Lease

Mobiele versie afsluiten