De leennorm geeft aan welk bedrag u over moet houden voor uw levensonderhoud nadat alle vaste lasten zijn betaald. De Leennorm wordt ook wel ‘draagkrachtnorm’ genoemd. De leasemaatschappij gebruikt de leennorm om te bepalen of het verstandig is om het leasecontract aan te gaan.
De draagkrachtnorm is het bedrag dat u te allen tijde voor levensonderhoud beschikbaar moet hebben nadat alle vast lasten zijn betaald. De draagkrachtnorm wordt ook wel ‘leennorm’ genoemd. De leasemaatschappij gebruikt de draagkrachtnorm om te bepalen of het verstandig is om een leasecontract aan te gaan.
– Burgerlijke staat: alleenstaand of samenwonend/gehuwd
– Financiële verantwoordelijkheid voor kinderen
– Eigen netto inkomen
– Inkomen van de partner (in geval van samenwonen/ gehuwd)
– Woonsituatie: inwonend, hoofdhuurder of eigen woning
– Woonlasten per maand
– Uitstaande leningen/ limieten
Leennorm of Draagkrachtnorm bij Private Lease
Een leasecontract is een langlopende financiële verplichting. Om financiële moeilijkheden te voorkomen beoordeelt de leasemaatschappij of het verstandig is om het leasecontract aan te gaan. De leasemaatschappij gebruikt hiervoor een Leennorm. ook wel draagkrachtnorm genoemd. De leennorm geeft aan welk bedrag u over moet houden voor uw levensonderhoud nadat u alle vaste lasten heeft betaald.
Bepaling leennorm of draagkrachtnorm
Leasemaatschappijen bepalen in vier stappen de hoogte van uw maximale leasebedrag. De leennorm is een van deze stappen:
1. Vaststellen basisnorm en norm woonlast
2. Berekenen leennorm
3. Berekenen leencapaciteit
4. Maximale leenbedrag
Berekening leennorm of draagkrachtnorm
Voor weinig mensen geldt dat de werkelijke maandlasten gelijk zijn aan deze minimale cijfers. Daarom berekent de bank een extra opslag bovenop de basisnorm en de norm woonlast. De basisnorm plus de opslag is uw leennorm. Deze opslag kunt u berekenen met de volgende formule:
15% x (netto maandinkomen – basisnorm – norm woonlast)
Voorbeeld 1 leennorm/ draagkrachtnorm
Stel uw bent alleenstaand, u heeft geen kinderen en een netto maandinkomen is 2.200 euro. De basisnorm voor een alleenstaande zonder kinderen is 814. De woonnorm is 229 euro. Daarnaast is er voor een alleenstaande een aanvullende opslag van 40 euro. Uw huur bedraagt 600 euro.
De draagkrachtnorm is dan: 814 + 15% * (2.200 – 814- 229) + 40 = 1028
De vrije ruimte is dan : 2.200 – 1028 – 600 = 572
Het maximale leasebedrag is 572 / 65% = 881 euro per maand
Voorbeeld 2 leennorm/ draagkrachtnorm
Stel uw bent gehuwd en de enige kostwinnaar. U heeft kinderen en een netto maandinkomen is 2.200 euro. De basisnorm voor een gehuwde met kinderen is 1.251. De woonnorm is 229 euro. Daarnaast is er voor een gehuwde met kinderen een aanvullende opslag van 244 euro. Uw huur bedraagt 600 euro.
De draagkrachtnorm is dan: 1.251 + 15% * (2.200 – 1.215 – 229) + 244 = 1.603
De vrije ruimte is dan : 2.200 – 1.603 – 600 = -3
Private Lease is dit geval niet mogelijk omdat de vrije ruimte negatief is.
Private Lease Top 20
Quickscan inkomen
Wij begrijpen het als het nog niet helemaal duidelijk is. Het is een complexe berekening die afhankelijk is van uw persoonlijke situatie. Daarom bieden bij de mogelijkheid aan om een vrijblijvende telefonische quickscan aan te vragen. Wij kunnen dan samen binnen 5 minuten bepalen of u vrije ruimte voldoende is voor Private Lease.
Hiervoor is informatie nodig over uw: burgerlijke staat, verantwoordelijkheid voor kinderen, netto inkomen, inkomen partner, woonsituatie, woonlasten en andere uitstaande leningen.