private lease vergelijker leaseauto.nl

Private Lease Uitleg | Hoe werkt het precies

Private Lease Uitleg

Wat is Private Lease?

Private Lease groeit.  Steeds meer mensen kiezen ervoor om privé een auto te leasen in plaats van een eigen auto te kopen. Maar wat is private lease nu precies.

Auto voor een vast bedrag per maand

Bij private lease, least u als particulier een auto. Hiervoor betaalt u een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij. Het maandbedrag is een all-in prijs. U betaalt zelf alleen de gebruiksgerelateerde kosten zoals de brandstof.

Hoe werkt Private Lease?

U selecteert een auto waarin u graag wilt rijden en die wordt aangeboden als private leaseauto. Vervolgens sluit u een overeenkomst af voor een bepaalde looptijd deze is tussen de 2 en 5 jaar. Aan het begin van de leasetermijn levert de leasemaatschappij u de auto. Als de looptijd voorbij is dan levert u de auto weer in bij de leasemaatschappij. De geleverde auto is en blijft in eigendom van de leasemaatschappij.

Welke kosten zijn inclusief en wat betaal ik zelf?

Bijna alle auto gerelateerde kosten zijn inclusief in het private leasetarief. Deze worden betaald door de leasemaatschappij. Hiervoor betaalt u het maandelijkse leasebedrag. De volgende kosten zijn inbegrepen in het leasebedrag:

Niet inbegrepen kosten in het private leasetarief zijn de brandstof (of stroom), parkeerkosten, wasbeurten, bekeuringen, tolgelden en zaken als ruitensproeier vloeistof. Daar kunnen nog eigen risico kosten bijkomen in geval van niet verhaalbare schades.

Voordelen en nadelen Private lease

Het grootste voordeel van private lease is dat u voordelig en zonder financiële risico’s in een nieuwe en zuinige auto rijdt. Als u de auto na de contractperiode inlevert, hoeft u zich geen zorgen te maken of de auto verkocht kan worden en voor hoeveel. U loopt geen enkel risico en hoeft geen grote investering te doen.

 • Geen spaargeld nodig. U hoeft geen lening af te sluiten of spaargeld in te brengen om een auto te kopen. De leasemaatschappij financiert de auto.
 • Geen gedoe met autoverkopers bij de aankoop of verkoop van uw auto. Aan het einde van uw leaseovereenkomst levert u de auto gewoon weer in.
 • Inzicht in de kosten: U weet precies wat iedere maand moet worden betaald. Alleen brandstofkosten en verkeersboetes betaalt u zelf.
 • Alles wordt geregeld. Verzekering, belastingen, onderhoud en de afhandeling van pech en/of schade. Dit zit allemaal bij de prijs inbegrepen.
 • Voordelen van een nieuwe auto. U rijdt in een nieuwe auto voorzien van de nieuwste technologie. Door deze nieuwe technologie kunt u zuiniger en duurzamer rijden dan in een oude tweedehandsauto.
 • Geen risico op onverwachte kosten U loopt geen risico op onverwachte hoge kosten voor onderhoud en reparatie. Ook heeft u niet het risico dat bij de aanschaf van een nieuwe auto de inruilwaarde van de in te ruilen auto tegenvalt.

De nadelen van private lease hebben ermee te maken dat u een financiële verplichting aangaat voor enkele jaren. U kunt de leaseovereenkomst niet zomaar op elk moment kosteloos stopzetten. Ook als het even niet uitkomt moet u het overeengekomen maandelijkse leasetarief betalen. Onder bepaalde omstandigheden kunt het leasecontract tussentijds kosteloos opzeggen. In andere gevallen betaalt u een opzegvergoeding voor het voortijdig beëindigen van de overeenkomst. Om deze onzekerheid te ondervangen kunt u bij een aantal leasemaatschappijen kiezen voor een optie die u extra flexibiliteit biedt om uw overeenkomst op te zeggen.

private lease aanbiedingen

Private lease voor alle consumenten

In principe kunnen alle consumenten een Private Leaseovereenkomst afsluiten. De meeste leasemaatschappijen hanteren geen minimale leeftijd voor Private Lease. U moet uiteraard wel 18 jaar oud zijn en over een geldig rijbewijs beschikken.

Er is ook geen vastgesteld minimaal Inkomen voor Private Lease. Leasemaatschappijen willen wel zekerheid of u aan uw betalingsverplichtingen zult voldoen. De meeste leasemaatschappijen vereisen een vast dienstverband, of een dienstverband wat ten minste nog 3 maanden doorloopt.

Bij de acceptatie van het maandelijkse leasebedrag wordt gekeken naar de balans tussen inkomsten en uitgaven. De leasemaatschappij gebruikt hiervoor een leenkrachtnorm.  Deze leennorm of draagkrachtnorm geeft aan welk bedrag u per maand moet overhouden voor levensonderhoud als alle vaste lasten zijn betaald. De draagkrachttoetsing is altijd onderdeel uit van de acceptatieprocedure.

Mocht uw eigen inkomen onvoldoende zekerheid geven aan de leasemaatschappij dan kunt u de overeenkomst samen met iemand anders afsluiten. Bijvoorbeeld een partner of ouder. Deze persoon staat dan samen met u garant voor de betaling.

Ook ZZP’ers kunnen Private leasen. Kiest u als ZZP’er voor Private Lease dan voorkomt u bijtelling. Het contract gaat buiten de onderneming om. U sluit de overeenkomst privé af. Het voordeel is dat u zakelijk toch nog kosten kunt aftrekken van de winst; namelijk € 0,19 per gereden zakelijke kilometer.

Leasemaatschappijen toetsen altijd de draagkracht. Dus ook bij ZZP’ers. In plaats van een arbeidsovereenkomst zoekt een leasemaatschappij ander zekerheid dat u de leaseauto kunt betalen. Dit kan bijvoorbeeld via een winst- en verliesrekening van het meest recente jaar. Indien u deze niet hebt, dan kan het zijn dat er aanvullende zekerheden worden gevraagd. Denk aan een aanbetaling of het betalen van borg.

Iedereen mag rijden in een Private Leaseauto

De persoon die de leaseovereenkomst afsluit bepaalt zelf wie mag rijden in de Private Leaseauto. Een geldig rijbewijs is natuurlijk wel vereist. Net zoals het uiteraard niet is toegestaan om met drank of drugs op te gaan rijden.

Als u uw private leaseauto uitleent, dan blijft u wel verantwoordelijk voor de auto. Dat geldt ook voor schades en bekeuringen die anderen met uw auto maken. U blijft het aanspreekpunt voor de leasemaatschappij.

Aanbieders van Private Lease

Leasemaatschappijen zijn de eigenaren van de private leaseauto’s. Met hen wordt de private leaseovereenkomst afgesloten. Zij stellen gedurende de vastgestelde periode tegen en vastgestelde prijs de privé leaseauto ter beschikking. Er zijn inmiddels al meer dan 40 bij het Keurmerk Private Lease aangesloten leasemaatschappijen.

Er zijn onafhankelijke leasemaatschappijen. Deze bieden auto’s aan van alle merken en er zijn leasemaatschappijen die verbonden zijn aan een autofabrikant. Zij bieden alleen auto’s aan van merken die horen bij die fabrikant.

Leasen voordeliger dan een eigen auto

Private lease pakt veelal goedkoper uit dan het bezit van een eigen auto doordat leasemaatschappijen profiteren van schaalvoordelen die u als consument niet heeft.

Leasemaatschappijen kopen goedkoper en verkopen duurder

Leasemaatschappijen kunnen auto’s goedkoper inkopen en duurder verkopen dan u. Hierdoor hebben ze lagere afschrijvingskosten. Waar u maar één auto koopt gaat het bij de leasemaatschappij om honderden auto’s. Daardoor hebben leasemaatschappijen een betere onderhandelingspositie. Net als in het dagelijkse leven worden dingen goedkoper als u er meer van bestelt. Afschrijving is de grootste kostenpost bij een relatief nieuwe auto.

Leasemaatschappijen verzekeren goedkoper

Doordat leasemaatschappijen veel auto’s verzekeren hebben zij ook een goede onderhandelingspositie bij de verzekeraar. Zij krijgen kortingen die u niet zal krijgen. Ook kunnen zij er voor kiezen om het allrisk deel niet te verzekeren. Dat maakt verzekeringskosten goedkoper voor leasemaatschappijen.

Leasemaatschappijen onderhouden en repareren goedkoper

Leasemaatschappijen hebben een landelijk dekkend onderhoudsnetwerk. Bij leasemaatschappijen die zijn ontstaan vanuit een dealerorganisatie kunnen dit hun eigen garages zijn. Ook hier geldt weer dat er scherpe tarieven worden afgesproken omdat het om veel auto’s gaat. Leasemaatschappijen betalen minder voor een onderhoudsbeurt dan u.

Leasemaatschappijen kunnen goedkoper schades laten herstellen. Doordat zij continu met reparaties en schadeherstel te maken hebben, werken ze met vaste afspraken bij de schadeherstelbedrijven. Bij u moet dit per geval overeengekomen worden. Vanuit de vaste afspraken kunnen zij lagere tarieven bedingen.

Leasemaatschappijen hebben toegang tot actiemodellen vanuit de fabrikant

Actiemodellen kunnen extra voordelig zijn doordat een leasemaatschappij deze goedkoper in hogere aantallen met korting afneemt van de importeur of autofabrikant. Die acties kunnen bijvoorbeeld voortkomen uit een tijdelijke onderbezetting van een fabriek of het uitfaseren van een model

Door al deze kostenvoordelen kunnen leasemaatschappijen de autokosten laag houden. Een van dat voordeel wordt doorgegeven aan de consument in de vorm van een laag leasetarief. Een ander deel is nodig om de kosten van de leasemaatschappij te dekken.

Een passende auto kiezen

Op de eerste plaats moet u bij Private Lease een bij u passende auto kiezen. De auto die u kiest hangt vooral af van uw persoonlijke situatie en waar u de auto voor gaat gebruiken. Rijden er bijvoorbeeld regelmatig meer mensen mee? Zitten er dan alleen kinderen of ook volwassen op de achterbank? Hoeveel bagage moet de auto kunnen vervoeren? Rijdt u alleen in de stad, of ook veel lange afstanden op de snelweg?

Bij de selectie van de auto houdt u rekening met zitruimte in de auto, bagageruimte, brandstofverbruik, energielabel, co2 uitstoot, vermogen van de motor en de veiligheid van de auto. Daarnaast moet u bepalen welke extra opties er op uw private leaseauto moeten zitten. Denk hierbij aan zaken als airconditioning, navigatie, parkeerhulp, elektrische ramen, cruise control, audiosysteem, parkeer sensoren en extra veiligheidssystemen en rijhulp systemen.

Hulp nodig?
Neem gratis contact op met onze Private Lease Adviseurs
088-010 2600

Leaseauto.nl Private LeaseVergelijker

Lease voorwaarden selecteren

Nadat u een auto heeft gekozen moet u kiezen onder welke voorwaarden u de auto gaat leasen. De twee belangrijkste voorwaarden die u kunt bepalen zijn het aantal kilometers en de looptijd van de overeenkomst. Deze hebben de grootste invloed op uw maandelijkse leasetarief. Hoe meer u rijdt hoe hoger het maandelijkse leasebedrag. En hoe langer de looptijd van de overeenkomst hoe goedkoper. U kunt kiezen uit een looptijd van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden en 5.000, 10.000, 15.000. 20.000, 25.000 of 30.000 kilometer per jaar.

Naast de standaard verzekeringen kunt u veelal ook extra verzekeringen afsluiten. Bijvoorbeeld een Ongevallen Inzittenden Verzekering of Schade Inzittenden Verzekering.

In geval van niet verhaalbare schades betaalt u een eigen risico. U kunt er veelal voor kiezen om dit eigen risico tegen een meerprijs te verlagen.

Mocht u de leaseovereenkomst eerder willen beëindigen dan kan u in bepaalde gevallen kosteloos de overeenkomst beëindigen. Leasemaatschappijen bieden tegen een meerprijs extra flexibiliteit. Bijvoorbeeld de optie om ook bij ontslag kosteloos voortijdig de overeenkomst te kunnen beëindigen.

Leaseauto.nl

Leasemaatschappij kiezen

Het start bij de auto. De juiste auto voor de juiste prijs is het belangrijkste. Het kiezen van een leasemaatschappij start daarom bij het actuele auto aanbod van de Leasemaatschappij. Er zijn tientallen leasemaatschappijen met een beperkt aanbod.

De meeste Private Lease Voorwaarden zijn hetzelfde bij leasemaatschappijen en bepaald vanuit het Keurmerk Private Lease. Desondanks zijn er nog wel verschillen tussen Leasemaatschappijen.

Zo betaalt u een meer kilometerprijs als u meer rijdt dan overeengekomen. Deze meer kilometerprijs verschilt per auto en leasemaatschappij.

Wilt u voortijdig de overeenkomst beëindigen, dan betaalt u veelal een opzegvergoeding.  Deze vergoeding is gemaximeerd vanuit het Keurmerk Private Lease. De berekening van de opzegvergoeding verschilt per leasemaatschappij.

Heeft u nog geen of slechts enkele schadevrije jaren? Bij de ene leasemaatschappij leidt dat tot een verhoging van het leasetarief en bij de ander niet.

Kleinere verschillen zitten er in de standaard verzekeringen en het vervangend vervoer bij schade, reparatie en onderhoud.

Belasting bijtelling bij Private Lease

Omdat u de overeenkomst privé afsluit en betaalt is er geen sprake van belasting Bijtelling bij Private Lease. Bijtelling is alleen van toepassing wanneer uw werkgever een auto beschikbaar stelt en de overeenkomst aangaat. Door de belastingdienst wordt een private leaseauto niet gerekend tot het inkomen.

Als u een leaseauto van de zaak rijdt betaalt u wel bijtelling. In dat geval wordt er een percentage van de autoprijs voor privégebruik aangemerkt. Daarover betaalt u inkomstenbelasting.

Als u voor zakelijk gebruik veel kilometers rijdt, dan kan het interessant zijn om een auto privé te leasen. Uw kilometervergoeding voor zakelijk gereden kilometers is veelal hoger dan de kilometer kosten van uw private leaseauto. Ook in dit geval is er geen bijtelling bij private leaseauto’s.

Keurmerk Private Lease

Om consumenten duidelijk en zekerheid te kunnen garanderen in het Keurmerk Private Lease opricht. Hiermee kunt u meteen zien of u te maken hebt met een betrouwbare aanbieder die zich aan de regels houdt. Het Keurmerk Private Lease hoort bij de Stichting Keurmerk Private Lease die zich ten doel stelt de consument te beschermen bij het aangaan van private leaseovereenkomsten. Dankzij het keurmerk weet u bij welke partij u veilig en verantwoord een auto kunt leasen.

Het Keurmerk biedt u 5 zekerheden:

 • Eerlijke voorwaarden: De Algemene voorwaarden van de Leaseovereenkomst zijn fair en tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond.
 • Compleet product: Het is duidelijk wat in de leaseprijs zit. Uw leasecontract is inclusief onderhoud, reparatie, verzekeringen, pechhulp, vervangend vervoer en wegenbelasting.
 • Bescherming tegen te hoge financiële lasten: Samen met u bekijkt de leasemaatschappij hoeveel u wilt en kunt betalen. Daardoor heeft u de zekerheid dat u de maandelijkse leasekosten kunt betalen.
 • 14 dagen bedenktijd: Bedenkt u zich na het tekenen van de overeenkomst. Geen probleem. U heeft altijd 14 dagen bedenktijd.
 • Zekerheid bij klachten: Een eventueel geschil met de leasemaatschappij wordt snel opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie.

 

Private Lease Kenniscentrum