Verzekering bij Private Lease
Verzekering is inclusief bij private lease. Maar wat is precies verzekerd en wat niet? Alle vragen beantwoord over de verzekering van de privé leaseauto.
De eigenaar van een auto moet deze verplicht WA verzekeren. Dat is bij private lease de leasemaatschappij. Private lease is daarom altijd inclusief verzekering.
Leasemaatschappijen kiezen naast de verplichte WA-dekking in de regel ook voor de uitgebreide cascoverzekering. ook wel bekend als all risk verzekering.
Alle schade aan de eigen auto. Ook als die door eigen schuld ontstaan is. Bij een WA-verzekering gaat het alleen om botsingen en aanrijdingen. Bij een cascoverzekering ook om eenzijdige aanrijdingen, brand, explosies, blikseminslag, diefstal, sterretjes in de voorruit of ruitbreuk, botsingen met dieren, stormen en alle andere vormen van natuurgeweld.
Een inzittenden verzekering is niet verplicht. De meeste private leaseauto’s worden dan ook aangeboden zonder inzittenden verzekering.
Het is niet nodig zelf de private lease auto te verzekeren. De leasemaatschappij verzekert de private leaseauto altijd. De kosten hiervoor zijn onderdeel van het maandelijkse leasetarief.
Het is niet mogelijk om de de private leaseauto zelf te verzekeren. De leasemaatschappij is als eigenaar van de auto verplicht dit te doen.
Niet bij alle private lease aanbieders worden schadevrije jaren opgebouwd. Dit is een aandachtspunt op mee te nemen bij de vergelijking van private lease aanbiedingen.
Schadevrije jaren hebben een beperkte geldigheidsduur van 3 jaar. Binnen die periode blijven schadevrije jaren geldig. Als er geen verzekering op uw naam geregistreerd bestaat het risico dat schadevrije jaren verloren gaan.
Bij de meeste leasemaatschappijen is het mogelijk om aan het einde van het leasecontract een bewijs van schadevrij rijden op te vragen. Zo gaan ze niet verloren.
De meeste leasemaatschappijen bieden de optie aan om tegen een beperkte meerprijs een inzittenden verzekering af te sluiten.
Een inzittenden verzekering is een aanvullende autoverzekering en is dus optioneel en niet noodzakelijk. Een inzittendenverzekering overlapt deels de dekking van o.a. de zorgverzekering. Want als iemand een ongeluk krijgt, vergoedt zijn of haar zorgverzekering de medische kosten. En de WA-verzekering van de tegenpartij dekt materiële schade aan kleding of bagage en smartengeld, indien de tegenpartij aansprakelijk is.
Deze ongevallen inzittenden verzekering keert een vast bedrag uit als u of een andere inzittende invalide raakt of overlijdt bij een ongeluk. Daarbij maakt het geen verschil wie het ongeluk veroorzaakt of wie achter het stuur zit.
De keuze wat u allemaal wil verzekeren is een persoonlijk. Mocht een inzittenden verzekering willen afsluiten, dan adviseren wij de uitgebreidere schadeverzekering inzittenden.
Een schadeverzekering inzittenden vergoedt o.a. de daadwerkelijke materiële en lichamelijke schade van alle inzittenden bij een ongeval. De maximum vergoeding ligt rond de € 1.000.000.
Het is niet mogelijk om de eigen verzekering te behouden bij private lease?
Het eigen risico bij schade verschilt per leasemaatschappij. Het varieert tussen de 200 en 500 euro. Veel leasemaatschappijen bieden een optie aan om het eigen risico te verlagen of zelfs helemaal af te kopen.
Schade is niet gedekt als:
– de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft
– de schade door opzet of roekeloos gedrag is ontstaan
– als de auto is gebruikt voor verhuur, wedstrijden of zakelijk personenvervoer
– bij rijden onder invloed van (te veel) alcohol of drugs.
De verzekering betaalt bij schade aan de Leaseauto. Het kan wel zo zijn dat er bij zelf veroorzaakte of onverhaalbare schade een vast eigen risico bedrag in rekening wordt gebracht als bijdrage aan de schadelast.