Wat zijn de kosten om een elektrische auto te laden? Dat hangt er vanaf waar er geladen wordt; thuis, bij een laadpaal of bij een snellader. De kosten verschillen tussen thuisladen en bij een snellader langs de snelweg verschillen aanzienlijk.
Bij de pomp is het duidelijk, al voordat je het benzinestation oprijdt zie je meestal een groot bord met de prijzen. En die kun je ook onderling goed vergelijken. Je weet dus van te voren precies hoeveel je gaat betalen. Maar wat kost elektriciteit om de auto te laden? Bij veel laadpalen staat geen vaste prijs vermeld. Is dat ook zo duidelijk?
Thuis laden goedkoopste
Het laden is thuis, of bij jouw eigen kantoor, het goedkoopste. Nu zijn de prijzen erg in beweging en is het moeilijk te zeggen wat de prijzen precies zullen zijn komend jaar. Maar stel dat wij de gemiddelde prijzen van de afgelopen jaren nemen, dan kunnen wij rekenen met een prijs tussen de 0,20 en 0,25 euro per kWh. Dus als je 50 kWh in de accu laadt, ben je tussen de 10 en 12,50 euro kwijt. Hiermee kun je een paar honderd kilometer rijden.
Kosten Elektrische Auto Laden bij Laadpaal
Als je bent aangewezen op een publieke laadpaal, dan betaal je meer. Wat kost elektriciteit om de auto te laden op deze locaties? De prijs verschilt per laadpas. Meestal betaal je rond de 0,35 en 0,40 euro per kWh. Dus in het geval van de 50 kWh laden tegen 0,35 euro, kost een laadsessie je 17,50 euro. Afhankelijk van de laadpas-aanbieder heb je soms ook startkosten die kunnen variëren.
Minder een issue is. Een nieuwe private lease elektrische auto is al te rijden vanaf zo’n € 400 per maand.
Voordelige Elektrische Private Lease Auto’s
Het Elektrische Private Lease Aanbod groeit gestaag. De meeste volledig nieuwe auto’s hebben een elektrische aandrijving. En ook van bestaande modellen zoals de Peugeot 208 en Opel Corsa komen er elektrische uitvoeringen beschikbaar. Op Leaseauto.nl is altijd het grootste Private Lease Aanbod te vinden.
Kosten Elektrische Auto Laden bij Snelladen
Opladen bij een snellader is gemiddeld 50% duurder dan bij een reguliere laadpaal. Het meest gebruikte laadpunt is een normale laadpaal. Deze laadpunten staan op bestemmingen waar vaak langere tijd verbleven wordt. Het opladen duurt hier veelal enkele uren. Tijdens het werken, slapen of winkelen is dat niet erg, want het kost je dan geen tijd.
Snelladen doe je in principe alleen als je onderweg bent en zo snel mogelijk de reis wilt vervolgen. Je wilt dan zoveel mogelijk actieradius in zo min mogelijk tijd. Gemiddeld betaal je bij een publieke laadpaal 50%.
Private Lease Elektrische Auto
Een belangrijk voordeel van een Private Lease Elektrische Auto is dat de leasemaatschappij de hogere aanschafprijs betaalt en het risico draagt voor de onzekere restwaarde van de elektrische auto. De private lease prijsverschillen tussen zijn leasemaatschappijen zijn bij elektrische auto’s nog groter dan bij benzine auto’s. Via een eerlijke private lease vergelijker zoals die van Leaseauto.nl valt er veel geld te besparen.
Ruime Elektrische Auto Private Lease
Mede door sterk verbeterde actieradius is de praktische bruikbaarheid van elektrische auto’s snel verbeterd. Mocht je alsnog te maken krijgen met een lege accu, dan zijn er steeds meer snellaadstations langs de snelweg waar je binnen korte tijd de accu’s tot 80% kunt snelladen. Ook kiezen steeds meer mensen voor een eigen laadpaal thuis. Voor wie wil Slim Laden is het afgezien van gratis laadplekken de voordeligste manier om de Elektrische Auto Private Lease op te laden.
De opkomst van de ruime Crossover en SUV Modellen is ook terug te zien in het snel groeiende aantal Elektrische Private Lease Aanbiedingen. Ideaal voor gezinnen die wel wat extra ruimte kunnen gebruiken. Deze modellen zijn populair op Leaseauto.nl.